Medicaments que cal evitar

Com cada any des de els últims 10 anys, la prestigiosa revista independent Prescrire realitza una revisió crítica per determinar els medicaments que, per una raó o una altra, considera que tenen una relació benefici-risc desfavorable. I el Butlletí de Farmacovigilància de Catalunya se’n fa ressò en un número recent. Tal com es comenta en el butlletí, “la revisió i avaluació de la relació benefici-risc, duta a
terme amb una metodologia rigorosa i independent, preveu l’anàlisi de la informació mitjançant criteris
d’eficàcia, nivell d’evidència, comparació amb els tractaments de referència, dades d’efectes adversos i
àrees d’incertesa”.

Els motius pels quals la relació benefici-risc es considera desfavorable en les indicacions autoritzades d’un fàrmac inclouen els que exposen el pacient a un risc excessiu de patir efectes adversos greus, que no compensa els potencials beneficis. D’altra banda, quan es disposa d’alternatives terapèutiques amb una relació benefici-risc més favorable, o bé quan els estudis existents només demostren eficàcia enfront de placebo i no amb alternatives terapèutiques contrastades.

Volem compartir aquesta informació a fi de promoure un ús més raonat i segur de medicaments en qualsevol dels àmbits d’atenció sanitària del nostre entorn.

La taula recull un resum amb la llista de medicaments que cal evitar, classificats segons diferents grups de malalties a tractar. Només s’han inclòs els medicaments comercialitzats a l’Estat espanyol.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.