Nou Informe de Farmacovigilància sobre Vacunes COVID-19

L’Agencia Española de medicamentos y Productos Sanitario (AEMPS) acaba de publicar el 10e informe de Farmacovigilància sobre les vacunes que s’estan administrant per a la COVID-19. En la informació que es pot consultar a través de la pàgina web de l’AEMPS es presenten les dades de cada vacuna per separat. En aquest informe s’actualitza la informació sobre qüestions de seguretat que s’estaven avaluant i dels quals en calia un posicionament. En destaquem:

  • S’actualitzen les dades de casos notificades a Espanya de miocarditis/pericarditis relacionades amb les vacunes d’ARNm (Comirnaty i Spikevax).
  • Després de l’avaluació de la informació disponible, s’ha considerat que no hi ha evidència suficient que alguna de les vacunes contra la COVID-19 s’associï a la síndrome inflamatòria multisistèmica, així com als trastorns menstruals en relació amb la vacuna de Janssen (ja descartat per a les altres vacunes).
  • S’ha identificat com a possible reacció adversa de la vacuna Vaxzevria, la trombosi de sinus venosos cerebrals sense trombocitopènia.

Fins al 14 de novembre de 2021, s’han administrat a Espanya 71.746.002 dosis de vacunes contra la COVID-19, i s’han registrat 50.824 notificacions d’efectes adversos. Els esdeveniments notificats més sovint continuen sent els trastorns generals (febre i dolor a la zona de vacunació), del sistema nerviós (cefalea i marejos) i del sistema musculoesquelètic (miàlgia i artràlgia).

Publicat dins de General | Etiquetat com a , , , , | Comentaris tancats a Nou Informe de Farmacovigilància sobre Vacunes COVID-19

Efectes indesitjats de les fluoroquinolones

En el darrer número del butlletí Australian Prescriber, es fa una revisió sintètica sobre els riscos associats a l’ús de fluoroquinolones.

Les fluoroquinolones són antibiòtics d’ampli espectre amb una bona biodisponibilitat oral que s’utilitzen per al tractament d’un ampli espectre d’infeccions bacterianes entre les que s’inclouen infeccions de les vies urinàries i respiratòries, de l’aparell genital i gastrointestinal, així com infeccions cutànies, òssies i articulars.

Els darrers anys han sorgit alertes sobre la seva seguretat. Els resultats de diversos estudis epidemiològics han mostrat un augment del risc d’efectes adversos rars però potencialment greus. Amés de les tendinopaties prèviament conegudes, s’ha identificat un risc de neuropatia perifèrica, aneurisma aòrtic, insuficiència valvular i regurgitació cardíaca (vegeu notes AEMPs 2018 i 2020).

En aquest context, les agències reguladores han implementat mesures informatives i de restricció d’ús i insisteixen en la importància de prescriure aquests medicaments en les situacions en les que la relació benefici/risc estigui més clara. La prescripció segura de fluroquinolones requereix el reconeixement dels pacients amb factors de risc de toxicitat i la suspensió immediata del medicament en cas d’una sospita de reacció adversa.

En aquestes circumstàncies, una adequada política d’antibiòtics ha d’incloure reservar la utilització d’aquests fàrmacs per quan no es disposi d’alternatives terapèutiques adequades. Amb això en garantim un ús més segur.

Publicat dins de General | Etiquetat com a , , , , , , , | Comentaris tancats a Efectes indesitjats de les fluoroquinolones

Nova edició del curs “Assaig clínic i normes de bona pràctica clínica” a l’HUB

El proper 8 de novembre s’inicia una nova edició del curs “Assaig clínic i normes de bona pràctica clínica” a l’HUB.

L’objectiu general és dotar als professionals dels coneixements i habilitats necessaris per dissenyar, planificar i executar un projecte d’assaig clínic (AC) amb medicaments. Com a objectius específics es preten:
– Identificar i aplicar els element clau de la metodologia de l’assaig clínic controlat en el plantejament de l’estudi.
– Identificar i aplicar els elements clau de la ètica en els AC
– Identificar i aplicar els elements clau de la legislació i les Normes de Bona Pràctica Clínica en els AC amb medicaments i altres tipus d’intervencions
– Identificar i aplicar els elements clau en l’execució dels AC
– Identificar i aplicar els elements clau per a l’elaboració d’un protocol i d’una memòria de recerca competitiva per portar a terme un AC
– Identificar i aplicar els elements clau per a la publicació d’un AC

Dates: 8, 10, 11, 15 i 17 de novembre de 2021
Horari: de 15 a 17 hores
Lloc: Aulari del Campus de Bellvitge.

Si esteu interessats en la recerca no us perdeu aquesta oportunitat. Podeu fer la vostra inscripció a través de Enllaç inscripció.

 

Us hi esperem!

 

 

 

Publicat dins de General | Etiquetat com a , , , , , , | Comentaris tancats a Nova edició del curs “Assaig clínic i normes de bona pràctica clínica” a l’HUB