Pirfenidona i risc d’hepatotoxicitat: nous casos d’un efecte advers conegut.

El Ministeri de Sanitat de Canadà ha emès, amb data 14 de setembre, una nota de seguretat en relació a nous casos d’hepatotoxicitat associat a l’ús de pirfenidona. La pirfenidona (Esbriet®), és un fàrmac amb activitat antifibròtica i antiinflamatòria indicat per al tractament de la Fibrosi Pulmonar Idiopàtica (FPI) en adults.

S’han notificat casos d’afectació hepàtica en forma d’elevacions de transaminases i alguns casos greus inclosos casos aïllats amb desenllaç mortal. La majoria dels esdeveniments adversos hepàtics van ocórrer durant els primers 6 mesos després de l’inici del tractament, sense que es trobessin causes alternatives o factors de risc. En absència d’un mecanisme farmacodinàmic plausible, es van orientar els casos com a possibles reaccions idiosincràtiques al fàrmac.

Aquest és un efecte advers conegut per a la pirfenidona. A la fitxa tècnica ja s’adverteix sobre aquest risc i es recomana realitzar proves de la funció hepàtica (ALT, AST i bilirubina) abans de l’inici del tractament, a intervals mensuals durant els primers 6 mesos i posteriorment cada 3 mesos (veure secció 4.8). Si es produeix una marcada elevació de les aminotransferases hepàtiques, s’ha d’ajustar la dosi de Esbriet o suspendre el tractament seguint les indicacions anteriors.

Com a mesura de minimització de riscos i per garantir un ús segur d’aquest fàrmac, és important tenir present aquestes recomanacions i aplicar-les.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General i etiquetada amb , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.