La Llei ELA, amb les reivindicacions de les associacions de pacients, pot ser aprovada a l’octubre

La Llei que ha d’assegurar la millora de la qualitat de vida de les persones amb ELA i de les seves famílies i cuidadors sembla que serà aprovada en el decurs del proper mes d’octubre amb les principals reivindicacions de les associacions de pacients recollides en el text de la llei.

Finalment, PSOE, Sumar, PP i Junts han tancat un text conjunt de 13 pàgines que incorpora aspectes tan cabdals com ara la supervisió i atenció personalitzada les 24 hores del dia per als pacients amb ELA en un estadi avançat; la posada en marxa d’una xarxa de recerca a nivell estatal; la protecció de les persones electrodepenents; el suport als cuidadors o l’agilitació del reconeixement de la discapacitat i la dependència.

La Dra. Mònica Povedano, cap de la Unitat Funcional de Malaltia de Motoneurona de l’Hospital de Bellvitge (HUB), ha expressat la seva satisfacció perquè amb l’acord definitiu per a l’aprovació de la llei “es posa l’ELA en el mapa polític i social i millorarà la qualitat de vida dels pacients, que a més veuen reconegudes unes reivindicacions per les quals han lluitat durant molt de temps”.

Altres aspectes del nou text que la Dra. Povedano considera especialment rellevants són el reconeixement amb les mateixes condicions que l’ELA d’altres malalties neurodegeneratives que també comporten un grau de discapacitat i dependència important; la creació d’una estructura de recerca a nivell estatal o la simplificació de la tramitació de les incapacitats laborals, “que moltes vegades es demora en el temps i els pacients han d’abonar de la seva butxaca una gran quantitat de diners per adaptar el seu domicili o el cotxe”. Per últim, també confia en que l’aplicació de la nova llei a les comunitats autònomes no sigui un problema i demana que no suposi una sobrecàrrega administrativa per als professionals mèdics.

Us destaquem a continuació alguns dels aspectes més destacats que recollirà la nova Llei:

  • “Se aplicará también a las personas que padezcan otros processos neurológicos irreversibles y de alta complejidad en su cuidado” i que compleixin una sèrie de criteris (art. 2)
  • Se estableix un procediment d’urgència per a la revisió del grau de discapacitat de les persones amb ELA, amb un termini màxim de 3 mesos per a la seva resolució (art. 4).
  • “En el plazo de un año desde la publicación en el Boletín Oficial del Estado de esta norma, el Gobierno aprovarà un reglamento que definirà los criterios funcionales a los que se refiere el  articulo 2 e incorporarà un anexo con un listado de enfermedades y processos a los que resultarà aplicable la presente ley” (Disposició addicional primera). L’article 2 es refereix a l’àmbit d’aplicació de la llei.
  • En un termini de 12 mesos a partir de l’entrada en vigor de la llei, el Govern espanyol promourà un acord per homogeneïtzar els ajuts per a desplaçaments de pacients a centres assistencials fora de la seva CCAA, actualitzarà la cartera de serveis de rehabilitació per incorporar l’atenció a domicili i integrarà en l’Instituto de Salud Carlos III una estructura de recerca sobre l’ELA (Disposició addicional quarta).
  • “Estas propuestas incorporarán medidas dirigidas a asegurar una garantia pública de supervisión y atención continuada especializada 24 horas” (Disposició addicional quarta).
  • “El Gobierno de España desarrollará las acciones que resulten preceptives para mejorar la capacitación y desarrollar la especialización de los profesionales sanitarios y de los especialistes en Ciencias de la Salud, en el abordaje integral y multidisciplinar de las enfermedades de alta complejidad, como la ELA” (Disposició addicional cinquena).

Vegeu la notícia

Posted in General | Tagged , | Comments Off on La Llei ELA, amb les reivindicacions de les associacions de pacients, pot ser aprovada a l’octubre

La Fundación hna premia un projecte HUB-IDIBELL sobre biomarcadors per a la detecció de l’ELA

El projecte Caracterització de les vies moleculars subjacents a l’espectre patològic ELA-DFT sobre la base de l’expressió fenotípica: nous biomarcadors, liderat per la Dra. Mònica Povedano, coordinadora de la Unitat Funcional de Malaltia de Motoneurona del Servei de Neurologia de l´Hospital Universitari de Bellvitge (HUB) i investigadora de l’IDIBELL, ha estat guardonat amb el Premi Investigació Científica de Salut de la Fundación hna, dotat amb 100.000 euros.

Es tracta d’un projecte de dos anys que pretén caracteritzar fenotípicament els pacients, però també endofenotípicament mitjançant biomarcadors “que ens ajudin a estratificar i poder arribar realment a una medicina personalitzada. Els biomarcadors que trobem els validarem amb models animals per tal que siguin útils per als pacients”, afirma la Dra. Mònica Povedano.

Afegeix que aquesta estratificació és important “perquè després del temps que portem amb assajos clínics sense resultats positius, no creiem que les dianes terapèutiques siguin errònies, sinó que probablement no estem categoritzant bé els pacients”.

A més d’expressar la seva satisfacció i agraïment per la confiança en la recerca que demostra el premi, la Dra. Povedano ha destacat el treball del Laboratori Hub de Neurologia (NeuroHubLab), integrat en el Grup de Malalties Neurològiques i Neurogenètica de l’HUB i l’IDIBELL. “Aquest és un exemple de medicina traslacional, en que la part clínica i la de recerca en laboratori es complementen en un projecte de medicina personalitzada”, conclou.

El segon premi, dotat amb 50.000 euros, ha estat per al projecte Identificació i caracterització del substrat de l’enzim quitotriosidasa-1 (Chit1) en teixit neurològic postmortem a ELA, dirigit per Ivonne Jericó Pascual, de la Fundación Miguel Servet (FMS) – Navarrabiomed.

L’acte de lliurament dels premis es va celebrar el passat 30 de maig a Madrid amb la presència de les dues investigadores guardonades. Durant l´acte es va projectar un vídeo amb testimonis de persones diagnosticades d´ELA agraint l´impuls a la investigació d´aquesta malaltia.

Aquesta edició del Premi Investigació Científica de Salut de la Fundación hna ha rebut 10 candidatures. La convocatòria tenia com a objecte la investigació sobre biomarcadors per a la detecció primerenca de l’ELA. Ja la passada edició el Premi es va centrar en biomarcadors, en aquella ocasió de la malaltia d’Alzheimer. Els biomarcadors són substàncies que es poden mesurar, i amb això s’utilitzen com a indicadors d’un procés biològic (normal, patogènic o de resposta a un tractament).

Aquesta és la segona ocasió en què el Premi de Recerca Científica de Salut de Fundación hna se centra en l’Esclerosi Lateral Amiotròfica, malaltia que ja es va abordar a la primera convocatòria dels guardons, llançada el 2020 i on cal una contínua investigació per aconseguir combatre-la. Aquests premis s’emmarquen en els objectius de la Fundación hna, entre els quals hi ha la promoció de la recerca en els camps de la medicina i la salut.

Posted in General | Comments Off on La Fundación hna premia un projecte HUB-IDIBELL sobre biomarcadors per a la detecció de l’ELA

Us convidem al Sopar Solidari Musicveu 2024 en benefici de la recerca en ELA a l’HUB i l’IDIBELL

El proper 7 de juny, a les 20 h, tindrà lloc a l’Hotel Boutique Font de la Canya d’Avinyonet del Penedès el Sopar Solidari Musicveu 2024, organitzat per la Fundació Pinnae, els beneficis de la qual es destinaran, a través de la Fundació Catalana d’ELA Miquel Valls i l’Associació Catalana d’Afectats d’ELA Penedès-Garraf, a la recerca en ELA a l’Hospital de Bellvitge i l’IDIBELL.

El sopar compta amb la col·laboració de reconeguts cuiners, i inclourà també acompanyament musical en directe i altres activitats. Per a les persones que no hi puguin assistir, també es poden fer donatius a la fila zero.

Podeu veure tota la informació sobre el sopar i com apuntar-s’hi o contribuir-hi clicant aquí.

Aquest sopar té lloc en el marc del Festival Solidari Musicveu, de la Fundació Pinnae, que al llarg de tot l’any ofereix concerts solidaris de reconeguts artistes en benefici, igualment, de la recerca en ELA a l’Hospital de Bellvitge i l’IDIBELL.

Trobareu més informació sobre els propers concerts del festival clicant aquí.

Posted in General | Tagged , , | Comments Off on Us convidem al Sopar Solidari Musicveu 2024 en benefici de la recerca en ELA a l’HUB i l’IDIBELL

Nou avenç científic en el coneixement dels mecanismes de neurodegeneració de l’ELA

La setmana passada es va fer públic un treball de la Western University de Londres (Canadà) que amplia el coneixement dels processos d’acumulació de la proteïna TDP-43 en les neurones motores, determinants en l’aparició i l’evolució de l’ELA.

L’estudi de l’equip encapçalat pel Dr. Michael Strong ha comprovat en cultius de laboratori i models animals (mosques de la fruita i ratolins) que la interacció entre la proteïna TDP-43 i un fragment d’una altra proteïna, l’RGNEF, pot mitigar l’acumulació tòxica de la primera que acaba ocasionant la mort de la cèl·lula. Tal i como explica la Dra. Mònica Povedano, coordinadora de la Unitat Funcional de Malaltia de Motoneurona del Servei de Neurologia de l’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB), “estem davant d’un avenç científic que ens permetrà conèixer millor els mecanismes lligats amb la neurodegeneració, però s’ha de valorar amb molta cautela per no crear falses expectatives entre els pacients i familiars”.

Foto: Western University

La Dra. Povedano fa èmfasi en aquest aspecte davant la manera en que el treball de la universitat canadenca ha estat recollit per alguns mitjans de comunicació, que es referien a la possibilitat de comptar a mig termini amb una cura per a l’ELA. Ara per ara el gran objectiu de centenars d’investigadors de tot el món és trobar el tractament que permeti alentir l’evolució de l’ELA fins arribar a cronificar-la, perquè revertir els seus efectes no sembla possible. “Hem de difondre els avenços entre tots, però sent molts conscients de transmetre missatges correctes, ben interpretats i realistes”.

Vegeu l’article de la Western University publicat a Brain

En aquesta línia, el Dr. Javier Mascias, coordinador de la Unitat Multidisciplinària de l’ELA a l’Hospital de La Paz de Madrid, va remetre una carta al director d’un dels mitjans que ha recollit la notícia en que destaca que “es importante recordar que el proceso de investigación médica es complejo y requiere rigurosidad científica. Los resultados preliminares deben ser interpretados con cautela y contextualizados adecuadamente para evitar malentendidos y desinformación”.

Llegiu aquí la carta íntegra del Dr. Javier Mascias       

Posted in General | Tagged , , , | Comments Off on Nou avenç científic en el coneixement dels mecanismes de neurodegeneració de l’ELA

La Unitat de Motoneurona explica a Castilla-La Mancha el seu model referent d’atenció als pacients d’ELA

Sota el lema “L’ELA no es pot curar, però sí tenir cura”, la Facultat de Medicina d’Albacete de la UCLM ha acollit el 17 d’abril les III Jornades d’ELA a Castilla-La Mancha, organitzades per Adelante CLM, i que han comptat amb la destacada participació de la Dra. Mònica Povedano, cap de la Unitat Funcional de Malaltia de Motoneurona del Servei de Neurologia de l’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB).

En la seva intervenció en una taula de debat centrada en la recerca i l’abordatge terapèutic de l’ELA, la Dra. Povedano va destacar l’impacte positiu en l’expectativa i la qualitat de vida dels pacients que comporta l’aplicació de models molt avançats d’atenció sociosanitària de la malaltia.

En aquesta línia, va detallar el model d’atenció multidisciplinari i integral de la unitat de l’HUB, que cobreix l’atenció al pacient des del terciarisme hospitalari fins al domicili, gràcies a la coordinació amb l’Atenció Primària. També va posar èmfasi en la importància de la col·laboració amb la Fundació Miquel Valls, que permet oferir un suport psicosocial a molts pacients, i el paper que van adquirint plataformes de telemedicina, com ara LinkELA.

Posted in General | Tagged | Comments Off on La Unitat de Motoneurona explica a Castilla-La Mancha el seu model referent d’atenció als pacients d’ELA

Publicada l’actualització de la guia europea del maneig de l’ELA

L’Acadèmia Europea de Neurologia (EAN) acaba de publicar una actualització de la Guia per al maneig de l’esclerosi lateral amiotròfica (ELA), que aborda i posa al dia de forma exhaustiva tot el coneixement que es té avui sobre aspectes fonamentals de l’abordatge de la malaltia: intervencions farmacològiques i no farmacològiques, atenció holística i suport psicològic.

Philip Van Damme, neuròleg de l’Hospital Universitari de Leuven (Bèlgica) i un dels experts que ha participat en la redacció del document, assegura que es tracta d’un recurs “valuós per a tots els involucrats en la cura de les persones amb ELA”.

Experts de 14 països han participat en l’elaboració de la guia, que inclou recomanacions sobre els tractaments, suport nutricional i respiratori, ajuts a la comunicació, suport psicològic, tractaments per als símptomes comuns de l’ELA (per exemple, rampes musculars pseudobulbar, mucositat espessa, sialorrea, dolor), i el final de la vida.

La nova guia actualitza una primera publicació de l’any 2012 i reconeix l’atenció multidisciplinària com a l’element que continua sent la pedra angular del tractament de l’ELA. Per aquesta raó l’hi dedica una part destacada a l’actualització de diversos aspectes d’aquest enfocament. També incorpora teràpies emergents encara no disponibles a Europa, però aprovades per l’agència nord-americana del medicament (FDA). “Tot i que oferir recomanacions sobre teràpies en desenvolupament va plantejar dificultats, ens hem basat en les proves disponibles, reconeixent la necessitat d’actualitzacions contínues en el futur”, afirma Van Damme.

En l’elaboració de l’actualització de la guia ha col·laborat la Xarxa Europea de Referència per a Malalties Neuromusculars (ERN EURO-NMD) i ha comptat amb el suport de la xarxa europea ENCALS i de l’Organització Europea de Professionals i Pacients amb ELA (EUpALS). A més, l’organització Cochrane Response ha contribuït a l’avaluació de les evidències disponibles.

La Unitat de Malaltia de Motoneurona del Servei de Neurologia de l’Hospital Universitari de Bellvitge treballa des de fa anys amb la guia com a eina de capçalera.

Podeu accedir a la guia en aquest enllaç

Posted in General | Tagged , , , | Comments Off on Publicada l’actualització de la guia europea del maneig de l’ELA

L’assaig clínic TUDCA-ALS no obté resultats positius

El consorci TUDCA-ALS, integrat per 25 centres de recerca de 7 països europeus, ha comunicat que l’assaig clínic fase 3 amb l’àcid tauroursodesoxicòlic no ha assolit el seu objectiu primari: la reducció en la progressió de l’ELA d’acord a l’escala ALSFRS-R, que mesura els canvis funcionals i motors durant la malaltia.

L’estudi no ha assolit el seu objectiu primari, definit com la diferència entre els pacients que responien i els que no responien al mes 18. A més, no s’han trobat diferències estadísticament significatives entre TUDCA i placebo per als resultats secundaris, inclosos el temps de supervivència i els canvis en biomarcadors com la proteïna lleugera de neurofilaments.

En una nota feta pública pel consorci TUDCA-ALS, el professor Alberto Albanese, director de l’estudi i de la Unitat de Neurologia de l’Hospital Humanitas de Recerca a Milà (Itàlia), afirma que “estem molt decebuts en veure que no s’ha demostrat un benefici global. Atesa l’heterogeneïtat de l’ELA, és important explorar si la manca d’efecte va ser uniforme a tota la població de l’assaig. Per tant, s’està fent una anàlisi exhaustiva de subgrups basat en punts temporals intermedis”. L’investigador conclou que “ens agradaria expressar la nostra profunda gratitud a les persones amb ELA que tan generosament han participat en l’assaig.”

Vegeu la nota oficial del Consorci TUDCA-ALS

L’assaig es va dur a terme en plena pandèmia Covid-19 i es va enfrontar a nombrosos reptes plantejats per les onades pandèmiques repetides. Entre altres coses, a l’inici de l’assaig es va produir un descens dels 440 participants previstos a 336. Finalment, al voltant de la meitat dels pacients van finalitzar l’assaig.

La Dra. Mònica Povedano, responsable de la Unitat Funcional de Malaltia de Motoneurona del Servei de Neurologia de l’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB) considera que atesos els resultats de l’assaig TUDCA i d’altres recents com el de l’edaravone i el Phoenix “cal que la comunitat científica es replantegi la forma en s’estan fent els assajos clínics i com s’haurien de buscar noves dianes terapèutiques o bé com implicar-se més amb una diana concreta si volem aconseguir l’objectiu principal dels assajos: l’alentiment de l’evolució de l’ELA i l’augment de la supervivència dels pacients”.

Ara, el consorci TUDCA-ALS està portant a terme tasques addicionals, incloent-hi anàlisis estadístiques de dades i biomarcadors en diversos punts temporals, per obtenir una comprensió més clara dels efectes de TUDCA en pacients de progressió lenta en comparació dels de progressió ràpida. Aquestes anàlisis es presentaran a la reunió de la Xarxa Europea per a la Cura de l’ELA (ENCALS) que se celebrarà a Estocolm el juny del 2024.

Sobre el Consorci TUDCA-ALS

Estudis prèvies havien constatat propietats neuroprotectores del TUDCA, evitant la mort de les neurones motores. Un assaig clínic de fase 2b va demostrar que els pacients que van rebre TUDCA a més de riluzol durant 54 setmanes van tenir una mitjana de supervivència perllongada de 4-5 mesos.

El consorci TUDCA-ALS va ser organitzat per l’Hospital de Recerca Humanitas, patrocinador de l’estudi. El consorci estava format per experts de la Universitat Ulm (Alemanya), la Universitat de Sheffield (Regne Unit), el Centre Hospitalier Regional Universitaire de Tours (França), la Katholieke Universiteit Leuven (Bèlgica), l’Universitaire Medisch Centrum Utrecht (Països Baixos), el Trinity College Dublin (Irlanda), Bruschettini s.r.l. (Itàlia), l’Istituto Superiore di Sanita (Itàlia) i la Motor Neurone Disease Association (Regne Unit).

L’assaig va ser finançat pel programa de recerca i innovació Horitzó 2020 de la Unió Europea.

Posted in General | Tagged , , | Comments Off on L’assaig clínic TUDCA-ALS no obté resultats positius

El Congrés engega la tramitació de la llei per a l’atenció de les persones afectades d’ELA

El passat 12 de març, el Ple del Congrés dels Diputats va acordar de forma unànime iniciar la tramitació de la Proposició de Llei Orgànica per a l’atenció integral de les persones afectades por l’ELA. Des de la Unitat Funcional de Malaltia de Motoneurona de l’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB) celebrem aquesta i d’altres iniciatives i canvis legislatius que han de contribuir a millorar la qualitat de vida dels pacients i les seves famílies.

Segons informa el Congrés en una nota informativa, la proposició de llei orgànica, presentada pel Grup Popular, té per objecte “fer reals els progressos en termes concrets de dependència, discapacitat, consum i investigació” a través de diverses reformes legislatives en aquest sentit.

D’aquesta forma, la iniciativa proposa el reconeixement “efectiu” de la situació de dependència en els pacients amb ELA “a partir del diagnòstic clínic de la malaltia” incloent així “l’accés als serveis i prestacions que corresponguin a la persona en situació de dependència en funció del grau que se’l reconegui”.

De la mateixa manera, afegeix que les administracions públiques “promouran programes i accions formatives acreditades i específiques sobre l’ELA” per millorar la capacitació dels professionals i cuidadors.

En segon lloc, la iniciativa planteja el reconeixement dels pacients com a persones amb discapacitat “amb un grau igual al 33% amb caràcter general a partir del diagnòstic clínic de la malaltia”, així com també el seu reconeixement com a “consumidors vulnerables”.

La iniciativa planteja actualitzar la cartera de serveis i prestacions del Sistema Nacional de Salut per al tractament de l’ELA i crear un registre estatal de pacients afectats per aquesta malaltia amb l’objectiu de “proporcionar informació epidemiològica sobre la incidència, la prevalença i els factors determinants associats a la malaltia, així com per facilitar informació amb què orientar la planificació, la gestió sanitària i l’avaluació de les activitats assistencials”.

A més, la proposició de llei comporta la creació d’un pla estatal d’atenció, cures i serveis sociosanitaris per als pacients amb ELA, així com un pla estratègic per desenvolupar l’activitat assistencial dels centres, els serveis i les unitats de referència del Sistema Nacional de Salut focalitzats en el tractament de la malaltia. Alhora, s’inclou la creació i la posada en funcionament d’un centre nacional de recerca que té per objecte “el foment de la investigació i la divulgació sobre la pròpia ELA”.

D’altra banda, una setmana després, el 20 de març, el Ple del Congrés va aprovar la presa en consideració d’una iniciativa legislativa relativa a la millora de la qualitat de vida de les persones amb ELA. Així, la Cambra ha aprovat començar la tramitació parlamentària de les dues iniciatives.

Es va prendre en consideració per unanimitat la Proposició de Llei, a proposta del Grup Junts per Catalunya, relativa a “millorar la qualitat de vida de les persones amb esclerosi lateral amiotròfica” (ELA). El text planteja un conjunt de canvis legislatius “centrats a garantir el finançament adequat per part de l’Estat en aquest àmbit”.

Aquí podeu veure el vídeo d’instagram

El Govern anuncia també un seguit de mesures

Coincidint amb l’aprovació de la tramitació de la nova llei, els ministeris de Sanitat i Drets Socials, Consum i Agenda 2030 també han anunciat un conjunt de mesures per atendre les necessitats específiques de persones amb malalties neurodegeneratives i els seus familiars.

D’aquesta forma, el Ministeri de Sanitat desenvoluparà en un termini màxim de sis mesos un programa específic de prestacions a l’àmbit de la rehabilitació i de la medicina física per a persones amb malalties neuromusculars (i d’altres malalties que necessitin tractament rehabilitador). D’altra banda, Sanitat durà a terme una actualització del document d’Abordatge de l’Esclerosi Lateral Amiotròfica, que data de l’any 2017. Així mateix, s’engegaran les recomanacions de l’avaluació de l’Estratègia de Malalties Neurodegeneratives relacionades amb la prevenció, l’atenció i la recerca en aquest grup de patologies. I en tercer lloc, el Ministeri de Sanitat emprendrà una revisió de la Cartera de Serveis del SNS, dins de la Comissió de Prestacions, Assegurament i Finançament, del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut, quant a les malalties neuromusculars, especialment a l’ àmbit de les ortopròtesis.

Per la seva banda, el Ministeri de Drets Socials crearà un canal ràpid perquè les persones que hagin estat diagnosticades de malalties neurodegeneratives de ràpida evolució i que necessitin atenció amb urgència puguin ser valorades amb caràcter prioritari i mitjançant un tràmit d’urgència per accedir-hi menor termini de temps possible, als serveis i prestacions del sistema per a l’autonomia i atenció a la dependència. Aquesta mesura es posarà en marxa mitjançant una reforma de la Llei de dependència. Seguirà així els passos del Reial Decret del Nou Barem de Valoració de la Discapacitat, que va presentar el ministeri esmentat, i que va suposar també la creació d’un canal ràpid per reconèixer, de manera més immediata, la discapacitat a pacients amb aquestes patologies.

A més, amb la reforma de la Llei de Dependència, el Ministeri de Drets Socials impulsarà la revisió del catàleg de prestacions del Sistema per a l’Autonomia i l’Atenció a la Dependència.

Posted in General | Tagged , | Comments Off on El Congrés engega la tramitació de la llei per a l’atenció de les persones afectades d’ELA

L’assaig clínic amb l’Albrioza no mostra impacte en l’alentiment de l’evolució de l’ELA

Els resultats de l’assaig clínic fase III Phoenix, impulsat pel laboratori Amyliyx per avaluar la capacitat del fàrmac Albrioza (AMX0035) d’alentir l’evolució de l’ELA no han estat positius, segons ha anunciat en un comunicat la companyia.

Això suposarà que el laboratori no demanarà l’autorització de l’Albrioza a l’Agència Europea del Medicament (EMA). El fàrmac si es comercialitza a Canadà i els Estats Units des de fa uns mesos.

Segons indiquen Justin Klee i Joshua Cohen, codirectors executius d’Amylyx, en un comunicat, “estem sorpresos i profundament decebuts pels resultats de Phoenix després de les dades positives de l’assaig Centaur. La nostra principal prioritat en aquest moment és compartir la informació amb les persones que pateixen ELA i els seus metges; això forma part del nostre compromís continu amb ells i amb la nostra missió”.

L’equip del laboratori agraeix la dedicació dels participants en l’assaig, els investigadors i equips dels centres d’estudi i afegir que “amb les dades recollides de 664 participants, estem segurs que hi haurà aprenentatges importants que ajudaran la investigació futura de l’ELA”.

Els pacients participants procedeixen de 69 centres d’Europa i els EUA. A Espanya, van ser cinc els hospitals els que van formar part d’aquest assaig: l’Hospital de Bellvitge; l’Hospital Universitari de Donostia; l’Hospital Universitari i Politècnic La Fe (València); l’Hospital San Rafael (Madrid) i l’Hospital del Mar (Barcelona).

Vegeu el comunicat íntegre d’Amyliyx

En opinió de la Dra. Mònica Povedano, cap de la Unitat Funcional de Malaltia de Motoneurona del Servei de Neurologia de l’Hospital de Bellvitge (HUB), “això ens mostra que en malalties com l’ELA necessitem assajos de un termini més llarg de temps, perquè és aleshores quan podem veure un impacte en la progressió de la malaltia”.

Destaca, a més, “que el futur no ha de ser decebedor, sinó esperançador, hem de recopilar tota la informació que ens han aportat els assajos fallits d’aquests dos darrers anys i veure on estan els errors, si a les dianes terapèutiques, si hem d’utilitzar més d’una, o en l’estratificació dels pacients, perquè no dividim o apliquem el tractament idoni per a cada pacient”.

La Dra. Povedano considera que s’ha de reforçar encara més el treball de plataformes de recerca com Precission ALS, en que participa l’HUB, “perquè son plataformes de maneig de dades, no només clíniques, sinó també de biomarcadors i proves d’imatge, el que ens permetrà conèixer millor els subtipus de pacient i la progressió de la malaltia i aleshores podrem estratificar i personalitzar”.

Posted in General | Tagged , , | Comments Off on L’assaig clínic amb l’Albrioza no mostra impacte en l’alentiment de l’evolució de l’ELA

L’associació Swim For ELA dona 61.000 euros per a la recerca

Una delegació de Swim For ELA, associació sense afany de lucre que organitza campanyes solidàries per millorar la qualitat de vida dels pacients d’ELA, va lliurar el 6 de febrer una donació de 61.044,5 euros al Laboratori de Recerca de la Unitat Funcional de Malaltia de Motoneurona (UFMM) de l’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB) i del grup de recerca de Malalties Neurològiques i Neurogenètica de l’IDIBELL.

Els representants de Swim For ELA han pogut conèixer de prop les instal·lacions i el treball dels metges i investigadors al Laboratori de Recerca, situat a l’IDIBELL, i a la unitat de motoneurona, a l’HUB. Per part de Swim for ELA van venir Siscu Morell (tresorer), Jordi Cervera (secretari), Sisca Guasch (vocal), Dani Rossinés i Joana Bono, ambdós relacions públiques de l’associació, que van ser rebuts per una representació de l’equip assistencial de la Unitat Funcional de Malaltia de Motoneurona de l’Hospital de Bellvitge i del grup de recerca de l’IDIBELL, encapçalada pels Drs. Toni Martínez-Yélamos, cap del Servei de Neurologia, i Mònica Povedano, responsable de la UFMM.

L’aportació de l’associació servirà per consolidar diferents projectes de recerca bàsica, translacional i aplicada. “Sense la vostra col·laboració no haguéssim pogut crear el laboratori de recerca ni impulsar els nous projectes, els quals ja estan començant a donar resultats”, va agrair la Dra. Povedano. I va afegir: “la vostra aportació va molt més enllà de l’econòmica, saber que ens doneu suport ens dona energia per seguir investigant per trobar les bases moleculars, biomarcadors i nous tractaments per aquesta malaltia”.

L’associació, creada l’any 2022 i, impulsada per una família afectada d’ELA i altres persones molt sensibilitzades amb la causa, porta ja temps realitzant activitats solidàries sobretot a la província de Tarragona com la travessa Swim for ELA, concerts, curses, sopars, així com altres aliances per aconseguir donacions i, posteriorment, fer-ne entrega a investigadors i entitats relacionades amb l’ELA, com poden ser la Fundació Miquel Valls, l’IDIBELL i l’Hospital de Bellvitge.

Sens dubte, l’activitat més coneguda de Swim for ELA és la travessa nedant en aigües obertes, de 23 km i per equips, que el proper 11 de maig celebrarà la seva 3a edició entre Calafat i Cambrils. La inscripció ja es oberta i fins ara ja han confirmat la seva participació 16 equips. Cada equip, format per entre quatre i sis membres, haurà de mantenir com a mínim un integrant nedant en tot moment, en una prova de relleus no competitiva, on guanya qui reculli més fons per a la investigació. L’any passat van aconseguir recaptar un total de 37.205 euros.

Posted in General | Tagged | Comments Off on L’associació Swim For ELA dona 61.000 euros per a la recerca