Els propers dies 22, 23, i 24 de març de 2022 es celebra el 31e Congrés de la Societat Espanyola de Farmacologia Clínica, organitzat pel servei de Farmacologia Clínica de l’Hospital de Sant Pau de Barcelona, i en format virtual atesos els condicionants encara presents per l’actual pandèmia COVID-19.
Després de la conferència inaugural sobre drogues i accions durant la pandèmia, a càrrec de la Dra Nora Volkow, Directora del National Institute on Drug Abuse. National Institutes of Health, dels Estats Units, la taula rodona de la tarda analitza els Sistemes de registre electrònic per avaluar resultats en salut. Hi han participat professionals de la rellevança professional de Rafael Ramos (Metge de família, IDIAP Jordi Gol), Dolores Montero (AEMPS), Daniel Prieto Alhambra (Universitat d’Oxford) i Caridad Pontes (CatSalut).
Destaquem alguns missatges rellevants de les ponències d’aquesta taula:
- La importància de les bases de dades electròniques en la recerca clínica independent amb la possibilitat d’oferir resultats d’elevat impacte a la pràctica clínica.
- Incorporació de dades d’efectivitat en la gestió dels medicaments d’elevat impacte pressupostari.
- En el context de la innovació terapèutica cal conviure amb la invertesa tot i que aquesta s’ha d’incorporar com a oportunitat.
- En farmacovigilància les bases de dades permeten disposar d’incidències basals d’efectes adversos a medicaments. Això permet l’anàlisi posterior entre casos esperats i observats.
- La importància de les xarxes de dades per a la colaboració internacional en salut