Assaigs clínics amb fàrmacs en el tractament del càncer: la importància de les variables.

Ens volem fer ressò del comentari del company Martín Cañas, farmacòleg clínic argentí, sobre un article d’opinió publicat recentment a la revista JAMA oncology. En el seu blog Fundación FEMEBA @mac_canas reflexiona sobre els riscos de l’ús de la variable de supervivència lliure de progressió en els assaigs clínics de fàrmacs en patologia oncològica. Malgrat proporcionar resultats de manera més ràpida i facilitar l’autorització d’aquests tractaments, es tracta d’una variable subrogada que té el risc de sobreestimar els efectes d’aquests tractaments i donar una falsa impressió d’eficàcia. I un cop autoritzats, aquests medicaments poques vegades es retiren del mercat.

Es tracta d’una qüestió delicada si considerem les expectatives que tenen els pacients en aquests tipus de tractaments i la gravetat d’oferir resultats que al final potser no s’acaben confirmant.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General i etiquetada amb , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.