Risc de neuropatia perifèrica per fluoroquinolones.

L’ús de fluoroquinolones per via oral en adults s’associa a un augment del risc de neuropatía periférica que sembla relacionat amb el temps d’exposició i la dosi, segons els resultats d’un estudi observacional.

Es va dissenyar un estudi de casos i controls a partir d’una base de dades d’atenció primària del Regne Unit, i es van identificar més de 1.300.000 pacients que havien rebut almenys una prescripció d’una fluoroquinolona (35%) o amoxicil·lina-clavulànic (65%). Entre gener de 1999 i desembre de 2015 es van identificar els casos nous de neuropatia perifèrica i es va avaluar el risc en pacients tractats amb aquests antibiòtics comparant amb el no ús en pacients sense diabetis. L’ús de fluoroquinolones es va associar a un augment del risc de neuropatía periférica d’un 47%, amb 2,4 casos nous per 10.000 persones-any d’exposició. No es va veure un augment del risc amb l’exposició a amoxicil·lina-clavulànic. Es va estimar que el risc augmentava un 3% per cada dia d’exposició addicional i es mantenia fins a 180 dies després. El risc es va veure superior en pacients de més de 60 anys.

L’octubre del 2018 l’AEMPS ja va emetre una nota informativa amb les recomanacions del Comitè de Farmacovigilància de l’EMA (PRAC) en relació a les reaccions adverses musculosesquelètiques i del sistema nerviós central potencialment greus que s’havien observat amb les fluoroquinolones. Es recomanava no utilitzar-les en infeccions lleus i autolimitades, interrompre el tractament i consultar en cas d’aparició d’algun símptoma relacionat, i vigilar de manera especial als pacients d’edats avançades, trasplantats o en tractament amb corticoides.

Les fluoroquinolones s’utilitzen molt per al tractament d’infeccions urinàries i respiratòries i en pacients d’edat avançada amb algun factor de risc. La neuropatia perifèrica és un trastorn conegut, però la seva freqüència i els factors de risc associats no estan ben avaluats. Els resultats d’aquest estudi proporcionen noves dades i permeten recordar sobre la importància d’adequar les indicacions d’ús i fer un seguiment estret dels pacients tractats, sobretot pacients amb algun factor de risc.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General i etiquetada amb , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.