Xerrada sobre les malalties de motoneurona al Museu de Ciències Naturals

La Dra. Mònica Povedano, cap de la Unitat de Malaltia de Motoneurona del Servei de Neurologia de l’Hospital de Bellvitge, va ser la convidada especial del Club dels Llunàtics del Museu de Ciències Naturals de Barcelona en una xerrada oberta al públic que es va dur a terme el passat 17 de març a la seu del museu.

Amb el títol de partida “Les imperfeccions d’una màquina que creiem perfecta: el cervell. Nova llum sobre les malalties neurològiques”, la Dra. Povedano va conversar amb l’arqueòleg, escriptor i col·laborador del museu Jordi Serrallonga sobre la influència del gènere en les malalties neurodegeneratives i el possible paper protector dels estrògens. Si el tenen, segon va afirmar la Dra. Povedano, perquè regulen el procés de la microglia (cèl·lules amb capacitat fagocitadora que formen el sistema immunitari del sistema nerviós central).

Foto: MCNB

En la conversa, la Dra. Povedano es va referir també als estudis que estan realitzant per determinar si els factors ambientals (àrees de molta contaminació) influeixen en el desenvolupament de les malalties neurodegeneratives, així com els factors genètics, l’edat o l’estil de vida, “tot suma”.

També va parlar dels assajos clínics que estan en marxa, “que persegueixen alentir l’evolució de la malaltia”, així com del paper que podria jugar el diagnòstic genètic preimplantacional a l’hora de contribuir a detectar i frenar l’herència genètica de possibles malalties de motoneurona.

Aquesta activitat vol recuperar la tradició del “Club dels llunàtics”, una tertúlia sobre actualitat científica que es feia a la biblioteca de l’antiga seu del Museu, al parc de la Ciutadella, i que prenia com a inspiració la idea de la Societat lunar de Birmingham (s. XVIII) que es reunia en nit de lluna plena per “il·luminar la ment dels homes”.

 

 

This entry was posted in Uncategorized and tagged , , , , . Bookmark the permalink.