Vaxzevria®: actualització sobre el risc de trombosi i recomanacions

L’AEMPS publica en una nota informativa l’actualització sobre el risc de trombosi de la vacuna d’AstraZeneca contra la COVID-19 (Vaxzevria®), i les conclusions i recomanacions del Comitè per a l’Avaluació de Riscos en Famacovigilància (PRAC) de l’EMA després de l’anàlisi de les dades disponibles sobre els casos notificats en persones vacunades. Aquestes conclusions són les següents:

o Després de l’administració d’Vaxzevria® poden aparèixer, molt rarament, trombosi en combinació amb trombopènia, tant en forma de trombosi de sinus venosos cerebrals (TSVC), com de trombosi de venes esplácniques o trombosi arterial.

o Els casos identificats s’han presentat majoritàriament en dones menors de 60 anys i en les dues setmanes posteriors a l’administració de la primera dosi de la vacuna.
– No s’han identificat factors de risc específics.

o Com a mecanisme de producció d’aquestes reaccions adverses s’ha proposat una mecanisme resposta immunològica similar a la de la trombopènia induïda per heparina.
o S’estan duent a terme nous estudis i es continuarà analitzant aquest risc.

o Es recomana a professionals sanitaris i ciutadans vigilar la possible aparició de signes i símptomes de trombosi i trombopènia per a la seva diagnòstic i tractament precoç.

Fins el 22 de març, a Europa i el Regne Unit, s’han identificat 62 casos d’TSVC i 22 de trombosi de venes esplàcniques, dels quals 18 van tenir desenllaç mortal. Fins a aquesta data s’havien vacunat un total de 25 milions de persones. A data d’avui, l’EMA considera que els beneficis de l’administració de la vacuna superen els seus riscos.

Posteriorment a que les conclusions del PRAC es fessin públiques, el Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut ha decidit reservar la utilització d’aquesta vacuna a Espanya per a població a partir de 60 anys .

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General i etiquetada amb , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.