Registre d’estudis observacionals o la necessitat d’una major transparència.

La majoria d’estudis observacionals publicats en revistes amb elevat factor d’impacte, no es troben registrats i no disposen d’un protocol públic i accessible. Aquest és el titular d’un estudi recent publicat a la revista J Clin Epidemiol que resumeix amb encert el nostre company farmacòleg Martín Cañas en el seu blog Fundació Femeba.

Ens ha semblat rellevant publicar aquí la seva entrada com una manera de visualitzar un fet que és massa freqüent i sovint passa desapercebut. Només un 10% dels estudis es registren i encara que des d’un punt de vista legal, no existeix una obligatorietat, sí que es considera aconsellable. Entre els motius que s’argumenten destaquen la elevada càrrega burocràtica i la possibilitat que les hipòtesis poguessin ser robades per investigadors rivals.

Cal insistir en un enfocament transparent, pel qual els investigadors haurien de documentar, informar i justificar les anàlisis no planificades i els canvis de protocol en benefici dels lectors i revisors. Els avantatges dels estudis observacionals són múltiples, i el registre comportaria beneficis ètics i científics incontestables. De fet, el registre d’estudis observacionals minimitzarà el biaix de publicació, permetrà augmentar la transparència, o protegir-se de la notificació selectiva, entre altres.

En el següent enllaç us deixem el resum que n’han fet al blog de la Fundación Femeba

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General i etiquetada amb , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.