Els efectes de la pandèmia sobre la salut mental

La pandèmia del coronavirus ha tingut un profund impacte en la salut mental de la població i ha suposat un augment rellevant en l’ús de psicofàrmacs.

S’acaba de publicar un estudi l’objectiu del qual va ser avaluar les tendències en la prescripció d’antidepressius durant la pandèmia de la COVID-19 a Gran Bretanya i els costos derivats del seu ús.

Entre gener i desembre de 2020 es van dispensar un total de 78 milions de prescripcions d’antidepressius, 4 milions més que l’any 2019, amb un cost afegit net de 139 milions de lliures respecte l’any previ. Només les prescripcions de sertralina, un antidepressiu inhibidor selectiu de la recaptació de serotonina, van suposar una despesa afegida de 113 milions durant el 2020. El pic de dispensació d’antidepressius es va produir durant el mes de març, mentre que el de despesa es va observar l’abril del mateix any.

Els autors conclouen que l’augment de les prescripcions d’antidepressius i els costos derivats arran de la pandèmia de la COVD-19 són un problema creixent que s’haurà de seguir. En la mesura que les condicions no es modifiquin hi ha el risc d’una cronificació. També preocupa l’augment progressiu de l’ús d’aquests fàrmacs entre adolescents i joves.

En aquest context, dades recents d’una enquesta realitzada pel CIS (Centro de Investigaciones Sociológicas) al nostre àmbit posen de manifest que, durant la pandèmia, una de cada quatre persones ha tingut por a morir. Un 80% dels trastorns mentals patits durant la pandèmia han estat l’ansietat i la depressió. Per últim, dels pacients que durant el 2020 va rebre un ansiolític o un antidepressiu, gairebé un 80% continua rebent-los.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General i etiquetada amb , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.