Dona, metge i compromesa

Avui fem un reconeixement a la Dra Dolors Aleu, com ho haguéssim pogut fer a moltes altres dones que són interessants per les seves aportacions al progrés i perquè poden ser inspiració per a les noves generacions i per altres dones que lluiten cada dia per ser escoltades i valorades.

La doctora Dolors Aleu i Riera (Barcelona, 1857-1913) va ser la primera metge catalana a tots els efectes, i la segona a obtenir el títol de doctora en medicina. Va poder ingressar a la Facultat de Medicina, el 1874 després de superar nombrosos obstacles per exercir l’ofici de metge, amb més o menys normalitat. Va trigar tres anys a poder llegir la tesi, ‘De la necesidad de encaminar por nueva senda la educación higiénico-moral de la mujer’. Aleu, que es va especialitzar en pediatria i ginecologia, va dedicar gran part de la seva activitat professional a tasques assistencials i divulgatives sobre qüestions higiènic-sanitàries per a dones i nens. Fundadora de la pionera Acadèmia para la Mujer, va ser la primera dona de la Société Française d’Hygiène. Per primer cop, un metge, en aquest cas una dona, aconsellava directament, sense prejudicis morals i amb una intenció merament mèdica, sobre aspectes pediàtrics i ginecològics.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.