Els resultats d’un estudi dut a terme amb l’objectiu d’avaluar l’impacte de la pandèmia per SARS-Cov2 a la comunitat universitària de la Universitat de Barcelona van mostrar una prevalença total de la infecció per SARS-Cov2 del 14,9%.
Es va dissenyar un estudi transversal entre desembre de 2020 i febrer de 2021, a partir d’una mostra de 2.784 membres de la UB respecte del total (n = 52,529). Els participants van respondre un breu qüestionari epidemiològic i es van sotmetre a les proves de cribratge. Es va calcular la prevalença total de la infecció per SARS-CoV-2 amb una prova PCR positiva o una serologia per detectar anticossos IgG. Cap dels participants en l’estudi havia rebut cap dosi de la vacuna.
De total de participants es van observar anticossos contra el SARS-CoV-2 en un 12,8 % dels casos. D’altra banda, quaranta-quatre participants, un 1,6 % del total, van donar positiu en la PCR. D’aquests, 38 (1,36 % del total de la mostra) també van donar positiu en anticossos. Per tant, només sis participants (0,22 %), es podien considerar com una infecció precoç, amb un perfil de transmissors potencials. Tots els participants de l’estudi no presentaven simptomatologia sospitosa d’infecció per SARS-CoV-2 en el moment de recollir les mostres. No es van observar diferències entre els diferents col·lectius de la UB.
Segons investigadors participants en l’estudi, aquests resultats també suggereixen que mentre no s’assoleixi la immunitat de grup, cal concentrar-se a identificar i aïllar els casos nous i els seus contactes, així com mantenir els protocols habituals —rentat de mans, distància social, ús de la mascareta.