“Poder participar de forma activa en el treball diari de la Unitat de Malaltia de Motoneurona ha estat una experiència increïble i inspiradora”
El neuròleg etíop Sisay M. Ansa ha realitzat una estada professional d’un mes de durada a la Unitat Funcional de Malaltia de Motoneurona (UFMM) de l’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB) gràcies a una de les beques Dr. José Luis Bada del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona, atorgada l’any 2019 però que es va haver d’ajornar a causa de la pandèmia. Actualment és professor assistent de Neurologia a la Facultat de Medicina de la Universitat de Haramaya (Etiòpia).
El Dr. Ansa, de 37 anys d’edat i llicenciat a la Universitat de Jimma (Etiòpia), s’ha integrat durant un mes en la dinàmica diària de treball de la unitat multidisciplinària que atén els pacients d’ELA en una experiència que qualifica d’inspiradora i que confia en repetir aviat.
- Quins han estat els principals objectius de la teva estada al Servei de Neurologia de l’Hospital de Bellvitge?
- Sisay M. Ansa.- La formació en electrofisiologia i l’intercanvi d’experiències amb els professionals de l’hospital. Val a dir que m’he quedat una mica sorprès per la infraestructura de l’HUB, amb un seguit de serveis molt avançats.
- Com ha estat la teva experiència a la unitat de motoneurona?
- S.A.- Ha estat una experiència increïble poder participar en totes les proves actives a la unitat per a l’abordatge de l’ELA, com els electromiogrames (EMG) i els estudis de conducció nerviosa (NCS). Algunes de les proves que hem dut a terme només les coneixia de forma teòrica i ara crec que podrem començar a aplicar-les a casa. També m’ha resultat molt interessant poder conèixer de prop el paper de l’electroencefalograma i de l’estudi somat-sensorial en pacients de la UCI. He pogut compartir les sessions de la unitat multidisciplinària d’ELA, inclòs un assaig clínic.
- Quina és la situació de l’esclerosi lateral amiotròfica a Etiòpia, i de manera general quines són les característiques bàsiques del sistema d’atenció sanitària al país?
- S.A.- La malaltia té menys prevalença al nostre país que aquí. D’altra banda, el nostre sistema d’atenció se centra més en la medicina preventiva que en la curativa, però atesa la tendència actual de creixement de les malalties cròniques, aquest vessant més curatiu de la salut s’està implementant de forma àmplia.
- Coneixies anteriorment la feina de la Unitat de Malaltia de Motoneurona de l’Hospital de Bellvitge?
- S.A.- Sí, vaig tenir l’oportunitat de conèixer un equip dirigit per la Dra. Povedano fa tres anys a Etiòpia.
- Com valores el sistema d’abordatge multidisciplinari de l’ELA que es fa a en unitats com la de l’Hospital de Bellvitge?
S.A.- El cert és que estic meravellat. Aquest tipus d’atenció té un gran benefici per als pacients en tots els aspectes: psicològics, físics, en la millora de la qualitat de vida… Això també ho confirma la recerca realitzada per la Dra. Povedano sobre l’atenció multidisciplinària. Per últim, vull agrair tota l’atenció i col·laboració del personal de la Unitat d’Electrofisiologia de l’Hospital de Bellvitge, especialment la Mònica, el Raúl i la Cori; tots són uns professionals increïbles. Espero tornar aviat.