L’atenció multidisciplinària és clau en l’ELA

L’Esclerosi Lateral Amiotròfica (ELA) és una malaltia neurodegenerativa que afecta les neurones motores del cervell, del tronc encefàlic i de la medul·la espinal, i que requereix ser tractada per diferents especialistes, ja que afecta diferents òrgans i funcions.

Com ja hem comentat alguna vegada, diversos estudis publicats fins ara han anat demostrant que l’atenció integral i multidisciplinària per part d’un equip de professionals especialitzats en la malaltia millora significativament la qualitat de vida de les persones afectades d’ELA i la de les seves famílies, fins al punt que contribueix a alentir el procés evolutiu de la malaltia.

Novament, un estudi recent comparatiu sobre la situació actual de l’ELA a Irlanda i Irlanda del Nord (Rooney J, et al. J Neurol Neurosurg Psychiatry 2014;0:1–6. doi:10.1136/jnnp-2014-309601) analitza l’atenció multidisciplinària en aquesta malaltia i es planteja la diferència en l’atenció rebuda segons la situació sociodemogràfica dels malalts.

La gràfica mostra les diferències entre els casos d’Irlanda i Irlanda del Nord i l’atenció de forma multidisciplinària:

grafic atencio multidisciplinar

Així doncs, es demostra com l’atenció multidisciplinària (ja defensada en les guies americanes de finals del 90) dóna al malalt una supervivència superior en un moment en què encara no disposem d’un tractament farmacològic curatiu.

Articles sobre l’ELA

De forma periòdica, anem actualitzant l’apartat de documents d’interès amb articles científics i estudis actuals que tracten sobre rehabilitació, diagnòstics, genètica, tractaments i altres aspectes rellevants de la malaltia. Si voleu consultar la llista d’articles podeu fer-ho aquí.

 

This entry was posted in Conviure amb l'ELA, ELA actualitat and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.