Tractament de les nàusees i els vòmits de l’adult a l’atenció primària

Les nàusees i els vòmits són un motiu freqüent de consulta a l’atenció primària. Es tracta d’un símptoma que es pot desencadenar per múltiples causes.  En el darrer número del Butlletí d’Informació Terapèutica  s’actualitza la qüestió i es resumeix de manera clara i pràctica les causes més freqüents, els principals grups de fàrmacs que poden ser-ne causa, els tractaments disponibles, i les principals recomanacions en les diferents situacions clíniques. En destaquem alguns punts clau:

Abans d’iniciar un tractament antiemètic específic és recomanable reconèixer la causa per evitar un retard en el diagnòstic.

En la majoria de casos les nàusees i els vòmits solen millorar i desaparèixer en 12-48 hores sense necessitat de tractament i no està clar el benefici d’utilitzar antiemètics sempre que es mantingui una bona hidratació.

Els antiemètics disponibles al nostre país es poden classificar en antihistamínics, fenotiazines, ortopramides i antiserotoninèrgics:

  • Els antihistamínics són útils en la cinetosi i altres nàusees causades per alteracions vestibulars;
  • les fenotiazines (prometazina) són especialment útils en la prevenció de les nàusees i vòmits relacionats amb processos neoplàstics i en l’emesi per medicaments;
  • les ortopramides (metoclopramida i domperidona) són els antiemètics més útils en les patologies gastrointestinals;
  • els antiserotoninèrgics (ondansetró i granisetró) estan indicats en la prevenció de les nàusees i els vòmits induïts per quimioteràpia moderada i altament emètica.
Aquesta entrada s'ha publicat dins de General i etiquetada amb , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.