En el darrer número del Butlletí de Farmacovigilància de Catalunya es revisen els aspectes de toxicitat de la cloroquina i la hidroxicloroquina. Ens sembla rellevant recordar-ne alguns missatges importants:
“…Els efectes adversos més freqüents són pruïja, nàusees i cefalea, però ambdues presenten toxicitat cardíaca i poden predisposar a arítmies greus, el risc de les
quals pot augmentar amb l’ús concomitant de fàrmacs que allarguen l’interval QT, com l’azitromicina. Altres efectes poc freqüents, però que poden ser greus, són la hipoglucèmia, els efectes neuropsiquiàtrics, els trastorns hepàtics, les reaccions d’hipersensibilitat idiosincràtiques i les interaccions farmacològiques.
Els antipalúdics es poden associar a una hemòlisi oxidativa, sobretot en pacients amb variants greus de dèficit de glucosa-6-fosfat deshidrogenasa (G6PD). La primaquina és ben coneguda per causar-ho, però la cloroquina i la hidroxicloroquina són molt menys propenses a fer-ho.
La cloroquina i la hidroxicloroquina (però també l’azitromicina i el lopinavir/ritonavir) retarden la repolarització ventricular i poden allargar l’interval QT corregit (QTc) a l’electrocardiograma (ECG) amb el conseqüent risc d’arrítmies ventriculars, com torsade de pointes (TdP). Tot i que és poc freqüent, aquest risc pot augmentar en els pacients que reben aquests tractaments de manera concomitant. La toxicitat cardíaca depèn de la dosi i els casos d’arrítmies greus s’han descrit sobretot amb sobredosi, però també en dosis terapèutiques.
L’ús de cloroquina o hidroxicloroquina per al tractament o la prevenció de la infecció pel coronavirus SARS-CoV-2 actualment es basa principalment en dades in vitro i estudis limitats en humans. Tot i que aquestes dades han obert perspectives encoratjadores, no demostren que siguin fàrmacs efectius en el maneig dels pacients infectats i calen estudis clínics de qualitat metodològica. Cal ser conscients dels diversos efectes adversos potencialment greus, especialment els cardíacs, amb la utilització d’aquests medicaments i que desconeixem la relació beneficirisc del seu ús en el tractament de la COVID-19.”