S’apropa la Jornada de Portes Obertes MIR HUB 2019. Després d’un llarg període d’esforç aquest és, sens dubte, uns dels moments més importants en la professió mèdica; el moment de triar l’especialitat i l’hospital que ens acollirà els següents 4-5 anys i qui sap si potser per a tota la vida. Segurament hi ha qui ja ho tenia decidit abans de passar per les aules universitàries, però fins i tot per a ells va dirigit aquest comentari. En principi hauríem de plantejar la pregunta què volem per a la nostra vida, en un futur no proper, com ens veiem d’aquí a 15 o 20 anys, quins supòsits ens farien sentir satisfets com a persones i com a metges, buscant en el possible un equilibri entre tots dos. Partint de que tots tenim les mateixes capacitats però cadascun les seves pròpies expectatives, la decisió serà diferent.
En aquesta convocatòria hi 44 especialitats diferents a triar i entre elles hi ha 17 places de Farmacologia Clínica a tota Espanya. En aquesta situació, què faria que ens interessem en una d’aquestes 17 ?. Vegem una mica de què es tracta:
Si bé és cert que la Farmacologia Clínica és una especialitat en la qual el metge resident es va allunyant del contacte directe amb el pacient, aquest vincle mai es perd; es manté sempre un enfocament clínic en les diferents àrees de treball.
Si volem ser teòrics podem dir que: “La farmacologia clínica avalua els efectes dels fàrmacs en l’espècie humana en general, i és una disciplina mèdica que, sobre una base científica, combina l’experiència farmacològica i l’experiència clínica amb l’objectiu fonamental de millorar l’eficàcia i la seguretat en el maneig dels medicaments incloent efectivitat i eficiència”. Potser conèixer l’itinerari formatiu del resident de Farmacologia clínica de l’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB) ens ajudaria una mica més. Ho expliquem d’aquesta manera:
Està dividit en tres principals períodes:
1) Rotacions per especialitats mèdiques (Pneumologia, Urgències, Medicina interna, Gastroenterologia, Infeccioses, Nefrologia, i Cardiologia.
2) Bloc assistencial (farmacovigilància, informació sobre medicaments i terapèutica, política i selecció de medicaments.
3) Bloc de recerca (participació en el Comitè d’Ètica de la Investigació amb medicaments-CEIM, Unitat d’Investigació Clínica en Assaigs Clínics-UICEC i Unitat de suport a la investigació clínica).
El servei de Farmacologia clínica de l’HUB compta amb un Programa de Farmacovigilància activa amb més de 5.000 casos de reaccions adverses recollits i avaluats en els útimos 10 anys. D’altra banda, el CEIM HUB ha estat el tercer comitè avaluador dins de 122 comitès acreditats a nivell nacional durant el 2018. També es participa de manera activa en l’avaluació i selecció de medicaments a través del treball en els comitès hospitalaris. La Unitat de suport a la recerca té per objectiu donar suport al plantejament, la planificació i l’execució de projectes d’investigació d’investigadors de l’HUB i de l’Àrea Metropolitana Sud. Completarà la seva posada en marxa durant el 2019.
Finalment, no podem deixar de ressaltar que l’HUB és un hospital de tercer nivell, de referència en diferents especialitats, que brinda el suport necessari per a tot professional en formació, per tal d’assegurar la qualitat dels coneixements adquirits durant la formació. Tots aquests aspectes fan que, segons el nostre punt de vista, l’HUB sigui el lloc idoni per a la formació de residents.