On trobar informació sobre medicaments?: un butlletí

La informació sobre medicaments i terapèutica és un element central generador de coneixement i indispensable en el procés de prescripció raonada. El metge necessita disposar de les eines adequades per a gestionar el coneixement en la presa de decisions clíniques. La gestió de la informació científica implica identificar, seleccionar, analitzar, i difondre aquella que es pot considerar més rellevant. En una època d’excés d’informació, cal prioritzar i seleccionar aquella més rellevant i oferir les eines que permetin al metge la millor gestió de la informació i el coneixement. Per tant, és important garantir que la qualitat de la nova informació que arribi al metge sigui suficient per generar el millor coneixement aplicable a la pràctica clínica.

En la reflexió de Fiona Godlee a la revista The Lancet l’any 2004, ja es destacava la importància de les noves tecnologies de la comunicació com a element facilitador d’un accés més equitatiu als resultats de la
recerca.

Els recursos d’informació biomèdica, es poden classificar a partir del model piramidal de les “5S” de Haynes (systems, summaries, synopsis, synthesis, studies). Aquest model organitza els sistemes en diversos nivells d’informació: des de la més elaborada i resumida, a una menys elaborada i més extensa.

Definir de manera precisa que és el que es vol trobar orienta sobre el lloc i la manera
de buscar la informació necessària.

  • Per mantenir-se al dia de les principals novetats, els sistemes d’alertes de les
    revistes electròniques o la sindicació a temes d’interès resulten de gran utilitat.
    Aquestes eines envien de manera periòdica les principals novetats relacionades
    amb les qüestions d’interès o per rellevància. És la millor estratègia per conèixer les
    darreres publicacions sobre determinats temes.
  • Quan es busca informació per a un projecte, es tracta d’identificar el gruix de la
    recerca sobre el tema. Els motors de cerca i les bases de dades donen accés als
    articles originals publicats sobre la qüestió i les revisions contextualitzen el tema
    sobre el qual s’ha de començar a investigar.
  • En canvi, quan es busca una resposta per a un pacient concret, la cerca es pot
    orientar a revisions estructurades, guies o butlletins, amb una informació més
    elaborada i sintetitzada, i aturar la cerca quan haguem localitzat la resposta
    concreta

En aquest número que us presentem del butlletí INFAC, elaborat pel centre vasc d’informació sobre medicaments, sintetitzen els tipus de fonts d’informació disponibles i els classifiquen segons tipus, utilitat i accessibilitat. Es tracta d’una revisió rigorosa i actualitzada sobre un tema en constant canvi. Les bases de dades, els metabuscadors, les guies, els butlletins i les pàgines web de més interès sobre el tema queden recollits en aquesta revisió.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General i etiquetada amb , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.