La recerca compartida i el model d’atenció multidisciplinar es defineixen com a eixos de la lluita contra l’ELA

El treball col·laboratiu entre els grups de recerca sobre l’esclerosi lateral amiotròfica (ELA) i l’extensió d’un model d’assistència als pacients de caràcter integral i multidisciplinar són dos dels aspectes claus per avançar en el tractament d’aquesta malaltia neurodegenerativa, segons s’ha posat de manifest a les intervencions dels experts que han participat avui a una jornada a l’Hospital Universitari de Bellvitge.

 

Organitzada per la Unitat Funcional de Motoneurona (UFMN) de l’Hospital Universitari de Bellvitge coincidint amb el Dia Mundial de l’ELA, la jornada s’ha centrat en els treballs que s’estan desenvolupant a diferents indrets per conèixer la influència dels factors ambientals i l’estil de vida en l’aparició i evolució de l’ELA. Aquesta malaltia genera una discapacitat física progressiva degut a la pèrdua de neurones motores que hores d’ara no te cura. Actualment, la Unitat de l’Hospital de Bellvitge atén 270 pacients d’ELA, el que la converteix en el centre més important de Catalunya en volum assistencial. El passat mes de febrer va signar un acord de colaboració amb les fundacions Luzón i Miquel Valls per potenciar la recerca i assistència en aquest àmbit.

A la jornada han participat associacions i investigadors de diferents centres, amb els quals la Unitat d’ELA col·labora en diversos projectes. El Dr. Javier Riancho, de l’Hospital Universitari Marqués de Valdecilla, de Santander, i el bioquímic Alberto García Redondo, del l’Hospital 12 de Octubre, de Madrid, van coincidir en subratllar com essencial garantir una atenció multidisciplinar per a tots els pacients d’ELA, perquè aquest model assistencial ha provat que aconsegueix allargar i millorar la qualitat de vida dels pacients.

Mentre, la recerca persegueix identificar el paper de factors ambientals de tots tipus, com ara la contaminació, i d’altres lligats a l’estil de vida, com l’alimentació, en el desenvolupament d’una malaltia que hores d’ara respon a una combinació de factors genètics i ambientals, però de la qual encara no s’ha aconseguit establir la seqüència que l’origina. La identificació de l’origen de la malaltia pot ser la peça clau per al desenvolupament de fàrmacs efectius contra l’ELA. En aquesta línia, la Dra. Valentina Gallo, de l’Escola de Medicina Queen Mary de la Universitat de Londres, va presentar el projecte europeu Exposomic, que estudia l’efecte de múltiples factors ambientals sobre la salut humana i el desenvolupament de malalties com ara l’ELA.

L’estudi de la relació de les alteracions de la microbiota intestinal i de les molècules i lípids més petits amb l’ELA és l’objecte de treball de diversos projectes de l’IRB de Lleida, que van presentar la Dra. Victoria Ayala i el Dr. Manel Portero, i en els quals també col·laboren amb la Unitat de Motoneurona de Bellvitge.

La jornada va comptar amb una taula rodona que va comptar amb la participació de pacients d’ELA, com Antonio Merino, i de la directora de la Fundació Miquel Valls, Esther Sellés.

Finalment, la sessió va cloure amb el lliurament d’una subvenció de 50.000 euros per a la recerca de la Unitat de Motoneurona de Bellvitge per part de la associació Reto Todos Unidos. Todos contra la ELA, fruit de les diferents campanyes realitzades per aquesta entitat a tot l’estat.

El diari La Vanguardia va visitar la Unitat Funcional de Motoneurona de l’Hospital Universitari de Bellvitge i va parlar amb pacients i professionals. Vegeu la notícia.

L’Informatiu de TVE Catalunya també va venir a conèixer la Unitat. Vegeu la notícia 

(a partir del m.8.40 aproximadament)

This entry was posted in Actualitat, General, recerca and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.