Ahir 20 de Maig es va celebrar el dia Internacional de l’assaig clínic. Es commemora que l’any 1747 el doctor James Lind va dur a terme amb èxit el que es considera el primer assaig clínic de la història. L’assaig va avaluar l’eficàcia de l’àcid ascòrbic per al tractament de l’escorbut i els resultats van mostrar l’eficàcia de la vitamina C per curar la malaltia. Aquell fet va establir les bases del que és, avui, la investigació clínica moderna.
Segons l’OMS, un assaig clínic és qualsevol estudi d’investigació que assigna de manera prospectiva als seus participants amb l’objectiu d’avaluar els efectes d’una o més intervencions sanitàries. Avui podem dir que l’assaig clínic és l’element central en recerca per avaluar l’eficàcia d’intervencions curatives o preventives i es considera fonamental en la generació de coneixement.
En els darrers anys, la creació de xarxes i consorcis ha promogut la realització d’assaigs clínics multinacionals en diferents àmbits; això ha facilitat els processos garantint-ne el millor mètode. En el nostre entorn, la European Clinical Research Infrastructure Network (ECRIN) a nivell europeu, i la Plataforma SCReN a Espanya, coordinen i donen suport a la posada en marxa i el desenvolupament d’assaigs clínics multicèntrics de promoció independent.
Des de ECRIN s’ha volgut celebrar la data i reforçar el missatge que, en temps de pandèmia COVID-19, resulta més prioritari que mai promoure la realització d’estudis de metodologia robusta que donin resposta a les necessitats que ens planteja la malaltia, sense oblidar que, també en situacions d’emergència sanitària, la recerca de qualitat continua sent una prioritat urgent.