L’ús de dexametasona redueix la mortalitat intrahospitalària fins a un 30% en pacients amb COVID-19 greu, segons els primers resultats d’un assaig clínic dut a terme per investigadors de la Universitat d’Oxford.
L’assaig RECOVERY va incloure, des de Març del 2020 al voltant de 11.500 pacients de fins a 175 hospitals del National Health Service (NHS), amb l’objectiu d’avaluar l’eficàcia de lopinavir-ritonavir, dexametasona, hidroxicloroquina, azitromicina, tocilizumab, y plasma de malalt convalescent en malalts amb COVID-19. Un dels braços va aleatoritzar a 2.410 pacients a rebre dexametasona 6 mg al dia, i a 4.321 pacients a rebre el tractament habitual durant 10 dies. El 8 de juny es va interrompre el reclutament del grup amb dexametasona en haver assolit la mida mostral suficient per detectar un potencial efecte beneficiós del fàrmac.
En el grup control, la mortalitat als 28 dies va ser d’un 41% en el grup de pacients amb necessitat de ventilació mecànica, del 25% entre els que només rebien oxigen i del 13% entre els que no van necessitar suport respiratori. En els pacients amb ventilació mecànica que van rebre dexametasona es va observar una reducció de la mortalitat d’un 30% (RR=0,65; IC95% 0,48-0,88). Aquesta reducció va ser del 20% entre els pacients amb oxigen suplementari (RR=0,80; IC95% 0,67-0,96). En canvi, no hi va haver diferències en el grup sense suport respiratori. Els autors estimen que caldria tractar a 8 pacients amb ventilació mecànica o a 25 pacients amb suport d’oxigen per evitar una mort. Els resultats encara no han estat publicats.
Atès el seu potencial impacte en la mortalitat intrahospitalària i la importància que aquests resultats comporten per a polítiques de salut pública, la publicació complerta de l’estudi, inclòs el procés de peer-review, per validar les dades, permetran confirmar aquests resultats.