La nova edició de la Guia Comer y beber Con Gusto impulsada per la Fundación Luzón té com a eix central la textura dels aliments i les begudes en l’alimentació per a les persones afectades per la disfàgia. La novetat principal d’aquesta edició davant de la passada, publicada l’any 2017 i en que únicament s’aconseguien solucions triturades, és que s’han creat plats amb diferents modificacions de textures. Aquest fet és molt important ja que no només aporta varietat, sinó que aconsegueix crear plats més apetitosos.
Tal i com es detalla en la introducció de la guia, el seu objectiu principal és oferir la possibilitat de desenvolupar una gastronomia nutricional personalitzada per a tots els afectats de problemes de deglució. “Després de la publicació i posada en pràctica de la primera guia, observem que no a tots els pacients els hi eren útils les mateixes recomanacions d’una única textura; per a alguns era massa difícil de propulsar el bol, per a d’altres massa difícil d’empassar. Les recomanacions de disfàgia generals no són aplicables a tots els pacients amb malaltia de la neurona motora, ja que les alteracions de la deglució
són diverses. Per aquest motiu es va prendre la decisió de crear noves textures, amb algunes de les receptes existents, i amb altres de nova creació”, segons recull el pròleg de la guia.
Un grup de treball integrat per la Fundació Alícia, el Campus de l’Alimentació de la Universitat de Barcelona i l’Hospital Universitari de Bellvitge va elaborar de forma conjunta la primera edició de la Guia Con Gusto per a afectats d’ELA i persones amb problemes de deglució l’any 2017. El mateix grup de treball, coordinat per la nutricionista de la Unitat Funcional de Malaltia de Motoneurona de l’Hospital de Belllvitge, Elisabet Romero, ha realitzat esta segona guia.
La guia es va presentar el passat 18 de març en un acte online que va facilitar la participació de pacients, professionals sanitaris i persones relacionades amb l’ELA, d’arreu del territori. Va ser moderat per la dra Povedano, encarregada d’introduir els ponents de la jornada. En primer lloc es va dur a terme una breu presentació de la guia, i a continuació la part central de l’acte: com cuinar les receptes de la guia i quines diferències hi ha entre les diferents textures que proposa. Des de la Fundació Alícia i el Campus de l’Alimentació de Torribera (UB) van preparar uns vídeos explicatius molt aclaridors, amb estratègies i recomanacions per aconseguir fer una mateixa recepta apta per a tothom. Finalment, Joan Carles Unzué va compartir la seva experiència personal de com l’alimentació havia estat quelcom molt important al llarg de la seva vida, i que ara també continuava sent-ho.
La guia Con Gusto està formada per la primera edició (presentada el 2017), on hi ha explicacions generals de com ha de ser l’alimentació en la ELA, el perquè és tan necessari cobrir els requeriments nutricionals, sense manca de grups d’aliments i no perdre pes. A més a més, compta amb tot de receptes en una única textura, per quan empassar és pràcticament impossible. Aquesta nova edició complementa la primera perquè dona resposta a les etapes intermèdies de la malaltia en què comencen a aparèixer dificultats per empassar però que es poden compensar fent petites modificacions de textures dels aliments. No tan sols les dificultats són per aparició de la disfàgia sinó que pot ser per fatiga respiratòria o senzillament per debilitat muscular que dificulta mantenir una posició correcta a l’hora de menjar, són molts els pacients que requereixen modificar la textura dels aliments per algun motiu, al llarg de la malaltia. La nova edició parla de textures de fàcil masticació i fàcil deglució, i com aconseguir-les. En definitiva, la guia Con Gusto posa en pràctica totes aquelles recomanacions que es donen a la consulta de nutrició a les visites de la unitat.
Consulteu i descarregueu aquí la Guía Comer y beber Con Gusto