Aquesta primera sessió es va dedicar a tractar les complicacions respiratòries que pateixen els malalts d’ELA, un dels temes que més preocupa a la comunitat de pacients i cuidadors d’aquesta malaltia.
Per saber com va anar la sessió, en aquest vídeo podeu consultar les opinions i valoracions dels assistents:
Presentació
La Dra. Povedano, coordinadora de la Unitat Funcional d’ELA de l’hospital, ens explica el funcionament d’aquesta iniciativa i presenta els continguts que es tractaran en les diferents sessions previstes. En aquesta primera, es parla sobre les complicacions respiratòries dels pacients amb ELA. Així mateix, dóna pas als professionals que conduiran la sessió. La primera, és la pneumòloga Eva Farrero, que ens explica el maneig de les complicacions respiratòries en les malalties que afecten al sistema neuromuscular.
Proves diagnòstiques i tractaments
La Dra. Núria González inicia l’explicació parlant del funcionament del sistema respiratori i de les diferents fases de la tos. També posa en relleu la importància de conèixer la debilitat dels músculs respiratoris a través de diferents proves, com ara la espirometria, la pulsioxiometria nocturna, la prova de l’eficàcia de la tos o la gasometria arterial.
Un cop realitzades les proves anteriors amb els resultats obtinguts es pot definir el tractament més adequat en cada pacient. La doctora ens explica en què consisteixen els diferents tractaments existents. Un dels tractaments més comuns és la ventilació mecànica no invasiva que consisteix en la insuflació d’aire per suplir l’activitat dels pulmons debilitats. També, repassa les avantatges i desavantatges dels diferents tipus de màscares.
Tractament amb fisioteràpia respiratòria
En aquesta part de la sessió, el fisioterapeuta Lluís Mateu destaca els beneficis de la fisioteràpia respiratòria en pacients amb ELA. També, posa en relleu les diferents tècniques en l’assistència de la debilitat de la musculatura que ajuden a la manca de força i a millorar la qualitat de vida dels pacients.
El Cough Assist és una de les eines més emprades en la fisioteràpia respiratòria, aquesta ajuda a agafar i treure l’aire. El fisioterapeuta Lluís Mateu ens explica les indicacions, les recomanacions d’ús, el funcionament i quins pacients són tributaris d’ús d’aquest tractament.
Una actuació molt important en la fisioteràpia respiratòria és el drenatge de secrecions, per tal d’evitar l’acumulació d’aquestes. Mitjançant un seguit d’exercicis molt simples podem mantenir la mobilitat de la caixa toràcica podem aconseguir una millora significativa en aquest aspecte. Els professionals de la sala realitzen demostracions i expliquen en directe l’ús i les recomanacions dels aparells exposats al llarg de la sessió.
Torn de preguntes
Un cop acabada la presentació dels professionals és l’ocasió perfecta per a que els pacients s’atreveixin a preguntar tots aquells dubtes o temors que, a vegades, no acaben de quedar resolts durant les consultes. En aquest fragment els pacients pregunten sobre l’afectació de la glotis i si existeixen altres opcions per extreure la mucositat.
A mesura que avança el torn de preguntes els pacients es senten més còmodes per preguntar i resoldre dubtes amb els professionals. En aquesta ocasió, les preguntes van relacionades amb els desavantatges de l’ús de l’aparell de ventilació i com solucionar-los, la relació de la pèrdua de veu en l’ús de ventilació o si és contraproduent portar moltes hores seguides la màquina de ventilació.