La Dra. Mònica Povedano, responsable de la Unitat de Malaltia de Motoneurona de l’Hospital Universitari de Bellvitge, va ser una de las guardonades amb els Premis a l’Excel·lència Professional que anualment atorga el Col·legi Oficial de Metges de Barcelona (COMB), que es van lliurar el 17 de novembre.
Especialista en neurofisiologia clínica, la Dra. Povedano es va formar en les malalties de la motoneurona al California Pacific Medical Center i a la Universitat de Columbia University.
Aquests premis es concedeixen anualment des de 2004 a criteri dels jurats constituïts per metges i metgesses de reconegut prestigi i són el reconeixement de la professió mèdica als professionals i equips assistencials. Els guardonats han destacat per la seva trajectòria exemplar, per l’exercici de màxima qualitat i per l’enaltiment dels valors que configuren el professionalisme mèdic. Els premis del CoMB són un reconeixement a trajectòries basades en l’honestedat, el compromís, l’altruisme, la integritat, la feina ben feta i l’excel·lència.
Un equip multidisciplinar contra l’ELA des de l’any 2011
L’actual Unitat de Malaltia de Motoneurona del Servei de Neurologia de l’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB) neix l’any 2011 a partir d’una consulta monogràfica que assistia majoritàriament a malalts afectats d’ELA. La unitat és referent en malalties de neurona motora, com ara l’ELA, per a una àrea poblacional de 2 milions de persones.
En aquell moment, la creació de la unitat va suposar una sèrie d’avantatges en l’assistència als pacients que avui estan plenament consolidats en la pràctica diària dels professionals que integren l’equip:
- Increment del temps dedicat a l’atenció multidisciplinar d’aquest grup de malalties.
- L’adherència als protocols de diagnòstics i seguiment de pacients, així com creació de guies de pràctica clínica per permetre una homogeneïtzació en l’assistència dels pacients i disminuir la variabilitat de la pràctica clínica i, per tant, la possibilitat d’errors mèdics.
- La participació en assajos clínics internacionals i propis
- Presència d’una infermera clínica que va permetre el contacte amb Atenció Primària i els equips de PADES, suposant una garantia assistencial.
- Creació d’una agenda específica per a l’atenció a familiars en una malaltia ràpidament progressiva i amb presa de decisions (ventilació mecànica no invasiva, traqueostomia, gastrostomia, DVA) que ha permès centrar l’atenció mèdica en el malalt i el seu entorn.
- Posada en marxa d’una línia d’assistència telefònica i de correu electrònic.
La Unitat de Motoneurona és grup clínic associat a Ciberned y forma part del projecte intraciberned d’ELA. També forma part de la xarxa europea ENCALS (European Network for the cure of ALS). Des de l’inici de la seva activitat, la unitat ha treballat en coordinació amb la Fundació Miquel Valls, entitat privada dedicada a l’atenció del malalt, que aporta un psicòleg, un treballador social i un terapeuta ocupacional. En aquesta xarxa de col·laboració també val la pena destacar la col·laboració continuada amb la Fundación Luzón, on forma part del Consell Socio-Sanitari.
D’altra banda, ja des de la seva creació, la Unitat acull diferents neuròlegs en el moment d’acabar la seva residència proporcionant-los una formació específica en el camp de la malaltia de motoneurona, així com la possibilitat de col·laborar en les diferents línies d’investigació obertes, com ara:
- Integració d’ultrasons i estudis electrofisiològics en el diagnòstic i seguiment.
- Correlació genotip / fenotip.
- Estudi de metabolòmica-microbiota i exoma, aquest últim en el marc del projecte MINE.
- Estudi d’estat nutricional i deglució en el pacient amb malaltia de neurona motora (en col·laboració amb UB, campus de gastronomia nutricional)
- Participació en assaigs clínics.
Per últim, cal destacar que la creació de les aules de pacients i aquest blog AulaELA han permès acostar l’hospital al malalt, donar visibilitat, atendre problemes rellevants pel pacient, i donar informació segura sobre la malaltia.