Un grup d’amics aficionats al running han participat a l’edició 2022 de la Marató de Barcelona, celebrada el passat 8 de maig, amb un repte: recaptar fons per a la investigació de l’Esclerosi Lateral Amiotròfica (ELA) per al grup de recerca de la Unitat Funcional de Malaltia de Motoneurona de l’HUB i l’IDIBELL. Finalment, la iniciativa ha arribat al podi solidari de la cursa com la que més fons ha aconseguir recaptar.
Donar una dimensió solidària a la prova esportiva dels 42,195 km esdevé una motivació extra per als esportistes que participen a la Marató de Barcelona. Precisament, això és el que es van proposar en José Marqueño, l’Álvaro Marqueño, Jorge Lluch, Fran Boada, Franc Gómez-Landero i Pepe Rigau, els “Early Birds”, un equip de sis corredors no professionals i conscienciats amb l’ELA, una malaltia neurodegenerativa que afecta els adults joves.
“Tenim amics i coneguts que estan patint aquesta malaltia i volem contribuir amb el nostre petit esforç a estar un pas més a prop de la solució”, segons expliquen els sis corredors a la pàgina del seu repte a la plataforma de micromecenatge Migranodearena.org, des d’on s’han centralitzat els donatius.
“Des de l’IDIBELL i en concret des de la Unitat Funcional de la Motoneurona i de la secció de Neurofisiologia de l’HUB ajuden en primera persona a pacients i famílies a fer front a la malaltia i duen a terme estudis científics per avançar en el seu coneixement i eventual solució”, puntualitza aquest equip solidari. A més d’arribar al quilòmetre 42,195 de la marató, els “Early Birds” han creuat la meta solidària que s’havien marcat, i fins i tot han superat el valor inicial de 5.000 euros que s’havien marcat al principi.
A més, aquesta iniciativa solidària en benefici de l’HUB i l’IDIBELL ha estat la que més fons ha recaptar amb motiu de la Marató d’enguany. La fundació de l’empresa patrocinadora de la cursa, Z Zurich Foundation, ha aportat el 50% addicional del que havien aconseguit.
Aquesta setmana l’equip “Early Birds” ha fet efectiva l’entrega del xec amb els 7.851 euros al grup a l’HUB i l’IDIBELL. La Dra. Mònica Povedano, cap de la Unitat Funcional de Malaltia de Motoneurona, el Dr. Pol Andrés Benito, investigador postdoctoral, i el Dr. Gabriel Capellà, director de l’IDIBELL, han agraït en nom de tots els integrants del grup de recerca aquest esforç solidari ja que permetrà que la investigació sobre l’ELA continuï avançant.
La investigació en ELA a l’HUB i l’IDIBELL no s’atura
El grup de recerca de l’HUB i l’IDIBELL té obertes diverses línies d’investigació per trobar marcadors que permetin diagnosticar de forma precoç l’ELA i determinar el risc de patir-la. Una de les línies de recerca és la dels assajos de fàrmacs que permetin alentir el progrés degeneratiu de la malaltia. Actualment, la Unitat Funcional de Malaltia de Motoneurona de l’HUB participa en sis assajos i està previst de col·laborar en un altre que està pendent de començar.