Vigilància dels efectes adversos associats a la vacuna contra la COVID-19

El 21 de desembre, el Comitè de Medicaments Humans (CHMP) de l’Agència Europea del Medicament (EMA) va autoritzar la primera vacuna contra la COVID-19. La vacuna, com tots els medicaments, es pot associar a l’aparició d’alguns efectes adversos. Els més freqüents (dolor al lloc de la injecció, fatiga o sensació de cansament, mal de cap, miàlgies, calfreds, artràlgies i febre) van ser identificats en els estudis que també van valorar l’eficàcia. Van ser majoritàriament d’intensitat lleu o moderada i van desaparèixer al cap de pocs dies després de la vacunació. Vegeu el document del Programa de vacunacions a Catalunya)

Des del moment que s’ha començat a administrar a la població general i augmenta el nombre de vacunats a tot el mon, poden aparèixer efectes adversos menys freqüents que no s’havien detectat previament. L’Agència Espanyola del Medicament (AEMPS) ha establert un pla de vigilància de la seguretat de les vacunes per a la Covid-19 amb l’objectiu que detectar aquestes reaccions adverses no conegudes.

En aquest context, és important fer un seguiment dels efectes adversos que es presentin després de la vacunació. La notificació de sospites de reaccions adverses a medicaments és el procediment més àgil i universal per detectar possibles nous riscos.

Per això, si després de la vacunació es presenta algun símptoma que pot estar en relació amb la vacuna, encara que sigui només una sospita, cal notifcar-ho.

 

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.