Dos nous estudis aprofundeixen en el coneixement de l’ELA

La Unitat Funcional de Motoneurona de l’HUB ha participat en dos estudis que aporten noves dades per al coneixement de l’ELA.

El primer d’aquests treballs porta com a títol “Esclerosi lateral amiotròfica: una incidència superior a la prevista entre persones de més de 80 anys”. Impulsat des de l’Hospital Universitari de Vic, aquest treball parteix de la premissa que, segons la majoria dels estudis epidemiològics, els casos d’ELA augmenten amb l’edat, assolint un pic màxim en arribar al 70 anys. Així, les dades semblen confirmar que la incidència de la malaltia augmenta amb l’edat, tot i que es registra una davallada superats el 80 anys. L’existència d’un risc d’aparició de la malaltia associat a l’envelliment o bé la disminució  de la seva incidència en edats avançades  segueix sent una qüestió oberta.

Llegiu l’estudi (en anglès): “Amyotrophic lateral sclerosis: A higher than expected incidence in people over 80 years of age”

L’objectiu de l’estudi era determinar la incidència de l’ELA a la comarca d’Osona per grups d’edat, amb les seves característiques clíniques i epidemiològiques. Dels resultats destaca una incidència global de 2,7 casos per 100.000 habitants al any, amb una incidència específica per edats que augmenta fins als 80 anys, sense mostrar un descens per sobre d’aquesta edat, sent el percentatge dels casos amb inici per sobre dels 80 anys d’un 29,3%. Els resultats de l’estudi mostren que la incidència de l’ELA augmenta amb l’edat, mantenint una major incidència per sobre dels 80 anys, fet que suggereix un major risc associat a l’edat.

El segon estudi, “Factors que prediuen la supervivència de pacients d’ELA amb ventilació no invasiva”, ha estat desenvolupat a l’HUB i l’Idibell. Aquest treball incideix en els factors que condicionen l’evolució de la malaltia en pacients tractats amb sistemes de ventilació mecànica no invasius.

El desenvolupament de la ventilació mecànica no invasiva domiciliària (VMNID) –consistent en un dispositiu que substitueix la funció dels músculs respiratoris i que es connecta al pacient a través d’una mascareta–, ha significat un gran avenç per a la qualitat i l’esperança de vida dels pacients. Un dels grups de músculs  afectats que tenen més impacte en la supervivència i qualitat de vida, juntament amb els de la deglució, són els del sistema respiratori. De fet, en més del 80% de casos d’ELA les complicacions respiratòries acaben sent la causa final de la mort. En aquest sentit, la ventilació mecànica no invasiva domiciliària (VMNID) ha suposat un gran avenç per a la qualitat i l’esperança de vida dels pacients.

Llegiu l’estudi (en anglès): “Factors predicting survival in amyotrophic lateral sclerosis patients on non-invasive ventilation”

This entry was posted in Actualitat, recerca and tagged , . Bookmark the permalink.