Un projecte podològic per millorar la qualitat de vida dels pacients d’ELA

Des del passat mes d’octubre, els pacients d’ELA de l’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB) poden gaudir de tractaments podològics per millorar la seva qualitat de vida. Es tracta d’un projecte que neix gràcies a les necessitats podològiques detectades per la Dra. Mònica Povedano, coordinadora de la Unitat Funcional de Malaltia de Motoneurona (UFEM) de l’hospital, i a l’interès del director de l’Escola de Podologia de la Universitat de Barcelona (UB ), el Dr. Antonio J Zalacain, que és també l’investigador principal.

S’ha posat en marxa un projecte que es va començar a dissenyar fa 4 anys i que havia aconseguit opinions molt favorables durant la fase de prova tant per part dels pacients com dels professionals. El projecte inclou un estudi de tesi que dirigeix ​​el Dr. Carlos Casasnovas i que desenvolupa Elena Subero, podòloga i professora associada de la UB, que és al seu torn la responsable de l’atenció clínica als pacients amb ELA.

La intervenció podològica consisteix a oferir tractament mitjançant plantilles personalitzades, teràpia limfàtica descongestiva quan hi ha edema en cames i peus mitjançant embenat neuromuscular (kinesio tapi) i calçat específic amb tecnologia avançada. D’aquesta manera, s’aconsegueix d’una banda retardar l’ús de dispositius d’ajuda a la deambulació (crosses, caminadors, etc.) i reduir el risc de caigudes en millorar l’estabilitat i, d’altra banda, descongestionar les cames i els peus de aquells pacients que presenten edema, així com la simptomatologia associada, permetent, a més, poder-se calçar.

S’ha aconseguit oferir aquests tractaments a cost zero durant els 12 mesos de durada qye tindrà l’estudi gràcies a la implicació de les empreses Podoactiva, que aporta tecnologia i suports plantars (plantilles), Callaghan, que aporta calçat especialitzat, i Essity, que proporciona embenat neuromuscular (Leukotape K ).

Tot i això, el projecte requereix fons addicionals que permetin contractar els professionals necessaris per a l’assistència a domicili, estendre els tractaments podològics a més pacients i poder implantar protocols hospitalaris. Per aquest motiu, l’equip de podologia té activa fins al 3 de febrer de l’2021 una campanya de crowdfounding a la plataforma web Precipita (que ajuda a finançar projectes científics) perquè totes les persones que puguin col·laborin i aconseguir millorar la qualitat de vida de els pacients amb ELA.

Vegeu la campanya de crowfunding

Paral·lelament, l’equip de podólog@s i neurólog@s cada setmana genera continguts per difondre a través de xarxes socials amb l’etiqueta #podoELA. Els podeu veure a Instagram, Twitter, LinkedIn, Facebook i també en aquest enllaç per compartir.

Text d’Elena Subero

This entry was posted in Actualitat, Conviure amb l'ELA, ELA actualitat, General, recerca and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.